Tijdens corona zijn veel van ons thuis moeten gaan werken, omdat we zoveel mogelijk contact moesten vermijden. Hierdoor zijn veel werkgevers erachter gekomen dat dit geld kan besparen. Daardoor kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hybride te gaan werken. Dit betekent dat er in een werkweek zowel op locatie als thuis wordt gewerkt. Het is natuurlijk belangrijk dat jij op een gezonde manier thuis kan werken.
De Arbowet
In zowel het burgerlijk wetboek als de Arbowet staat duidelijk dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor een veilige en gezonde werkplek. De werkgever heeft namelijk een zorgplek. Dit geldt dan natuurlijk ook voor een thuiswerkplek. De thuiswerkplek moet ergonomisch zijn ingericht en hiervoor moeten aanwijzingen voor worden gegeven. Ook moet je als werkgever Arbo voorzieningen beschikbaar stellen. Dit is dan in bruikleen of als vergoeding.
Er is wel een verschil tussen het zelf graag thuis willen werken of thuis moeten werken van de werkgever. Op het moment dat de werkgever bepaalt dat je (deels) thuis moet werken, moet de werkplek bekostigd worden door de werkgever. Maar als jij nu zelf graag thuis wil werken, mag je werkgever dit betalen, maar dit is natuurlijk niet verplicht. Het is wel verplicht om jou als werknemer een goede voorlichting te geven over het instellen van een goede werkplek thuis.
Het inrichten van je thuiswerkplek
Om een goede thuiswerkplek te hebben, moeten er aan een aantal zaken voldaan worden:
- Is er een ondersteuning voor de bovenbenen?
- Staan de voeten goed op de grond of op een verhoging?
- Bevindt je rug zich in een rechte positie?
- Bevinden de onderarmen zich op een goede armsteun of o peen werkblad?
- Is de bovenkant van het scherm een beetje onder ooghoogte?
Thuis zit je vaak om een normale stoel, aan een tafel die niet i hoogte verstelbaar is en/of achter een laptop. Het is dan lastig om je werkplek in te richten zodat deze aan alle zaken hierboven voldoet. Door dit niet te doen is er een mogelijkheid op nek- en schouderklachten. Houd je dus aan deze zaken! Daarnaast is het ontzettend belangrijk om af en toe het zitten te onderbreken. Haal een glas water of koffie, doe een aantal rek- en strekoefeningen of telefoneer lopend.
Hybride werken
Het thuiswerken wordt bij iedereen anders ervaren. De een heeft dit nooit als prettig ervaren, terwijl de ander het ontzettend prettig vond. Er is onderzoek gedaan dat het goed is om te bespreken wat voor jou het beste werkt met je werkgever. De ideale werksituatie is persoonsafhankelijk.
Sociale contacten
Het is belangrijk om sociale steun te krijgen tijdens het werk. Dit werkt als een soort van energiebron in het werken. Je krijgt waardering van je werkgever als jij een taak goed uitvoert, maar deze waardering krijg je ook wanneer jij een collega helpt die worstelt met een probleem. Op het moment dat je thuis of hybride gaat werken, komt deze ‘energiebron’ te vervallen. Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk communicatiemiddelen gebruikt op de dagen dat je thuiswerkt. Denk hierbij aan videobellen tijdens vergaderingen en bellen tijdens de pauze.
Dus als jij bijvoorbeeld als boekhouder in Limburg thuis werkt, zorg er dan voor dat je dit op een gezonde manier doet!
Als je dit artikel leuk vond, lees dan het artikel over je tuin onderhouden in de herfst.