Tegenwoordig kiezen steeds meer kopers om hun huis te verkopen via bieden op inschrijving. Er zijn immers genoeg woningzoekenden op de markt die interesse tonen in hun huis, en op deze manier hopen ze hun huis voor de hoogste prijs en de beste voorwaarden te verkopen. Je zult er dus uit moeten springen als je op een huis gaat bieden op inschrijving. Tips nodig? Lees dan snel verder. Wij leggen je precies uit hoe het werkt om te bieden op inschrijving.
Wat is bieden op inschrijving?
Bieden op inschrijving betekent dat je vóór een vastgestelde deadline een (eind)bod moet uitbrengen op een huis, niet wetende of er meerdere bieders zijn en wat deze bieders gaan bieden. Het bod dat je voor de biedingsdeadline uitbrengt, is automatisch het eindbod en kan in principe niet meer worden aangepast.
In sommige gevallen gaat de verkoper wel nog met de twee hoogste bieders in onderhandeling, bijvoorbeeld omdat de op één na hoogste bieder minder voorwaarden heeft opgegeven en daarom interessanter kan zijn.
Hoeveel moet ik bieden op een huis per inschrijving?
Het lastigste dilemma bij bieden op inschrijving is natuurlijk de vraag: hoeveel ga ik bieden? Aangezien je maar één keer een bod mag uitbrengen, moet dit uiteraard wel een goed bod zijn. Het is de bedoeling dat het bod alle andere biedingen overtreft. Maar je wilt ook niet te veel betalen voor een huis. Om een redelijke inschatting te maken, dien je jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen:
Wat is mijn maximale budget?
De belangrijkste vraag is natuurlijk hoeveel je maximaal KUNT uitgeven aan de woning van jouw dromen. Dit maximale budget is afhankelijk van een aantal zaken namelijk: de maximale hypotheek, de hoogte van jouw spaargeld en de eventuele overwaarde op je huidige woning. Probeer een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van deze zaken voordat je in alle enthousiasme een bod uitbrengt dat je misschien helemaal niet kunt betalen.
Wat is een realistische marktwaarde van de woning?
Uiteraard moet je bij het uitbrengen van een bod ook rekening houden met de marktwaarde van de woning. Om te weten te komen wat de reële waarde van de woning is, kun je het beste de hulp inschakelen van een gedegen aankoopmakelaar.
Hoeveel is de woning mij waard?
Tot slot moet je jezelf de vraag stellen wat de woning jou nou echt waard is. De marktwaarde is een indicatie van hoeveel je ongeveer dient uit te geven om de woning te bemachtigen, maar je moet dit bedrag er natuurlijk ook voor over hebben! Wellicht heb je nog andere prioriteiten zoals een lange reis waar je ook nog geld opzij voor moet zetten. In dat geval kun je beter niet te hoog gaan inzetten met jouw bod.
Als de woning aan werkelijk alle belangrijke wensen voldoet en je het niet zou kunnen verdragen als deze naar een andere geïnteresseerde zou gaan, dan raden wij je aan om een bod uit te brengen dat hoger is dan de reële marktwaarde en aan de bovenkant van jouw budget zit. Je wilt immers geen spijt krijgen dat je niet alles hebt ingezet om jouw droomwoning te kunnen bemachtigen.
Hoelang staat de woning al te koop?
Ga altijd na waarom een woning verkocht wordt en hoelang de woning al te koop staat. Als de woning al maanden te koop staat, dan kun je er vanuit gaan dat de concurrentie van andere bieders niet zo hoog zal zijn. In dat geval hoef je niet gelijk de hoofdprijs te bieden en hou je genoeg geld over voor een mogelijke verbouwing. Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Lees dan ook zeker onze blogs over het inrichten van een woonboerderij en hoe je jouw terras tot in de puntjes kunt verzorgen.
Kan ik als koper terugkomen op mijn bod?
Zodra jouw bod geaccepteerd is, kun je hier niet meer zo makkelijk op terugkomen. Als je van de koop af wilt, dan is de kans groot dat de verkoper een schadevergoeding van je eist. Het is om deze reden slim om bij (schriftelijke en elektronische) biedingen aan te geven voor hoelang het bod geldt.
Is het hoogste bod automatisch het winnende bod?
Je zou denken dat je met het hoogste bod de nieuwe eigenaar van het huis wordt. Dit is echter niet altijd het geval bij bieden op een huis per inschrijving. De verkoper kan namelijk ook de voorwaarden laten meespelen in zijn of haar beslissing. Zo kan de verkoper er bijvoorbeeld voor kiezen om niet voor het hoogste bod te gaan, maar voor het bod zonder voorbehoud van financiering. Dit geeft de verkoper namelijk extra zekerheid.
Hoe werkt bieden op inschrijving?
Bieden op inschrijving gaat volgens de volgende stappen:
Bod uitbrengen aan de makelaar
Heb je het bod bepaald? Dan kun je dit bod uitbrengen bij de verkopend makelaar. Dit gaat meestal via e-mail, telefoon, schriftelijk of via de online omgeving van de makelaar.
Eventuele ontbindende voorwaarde doorgeven
Bij het opgeven van het bod geef je ook gelijk de eventuele ontbindende voorwaarden door. De ontbindende voorwaarden geven aan onder welke omstandigheden je eventueel nog van de aankoop afziet. Zo is het verstandig om de koop alleen te laten doorgaan onder voorbehoud van financiering, wat betekent dat je niet aan de koop vastzit als je de financiering niet rond krijgt.
Persoonlijk verhaal
Vertel ook altijd iets persoonlijks over jezelf en waarom je de woning zo graag wilt hebben bij het uitbrengen van het bod. Een goed persoonlijk verhaal kan de koper motiveren om voor jouw bod te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een streepje voor hebben op andere als je graag een gezin wilt stichten in het huis of als je heimwee hebt naar je “oude buurt”.
Wachten, wachten, wachten
Zodra je het bod hebt uitgebracht, is het een kwestie van wachten. Na de deadline zal de verkoper een keuze maken en zal je worden geïnformeerd of jouw bod geaccepteerd is.
Koopcontract tekenen
Is jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Het is dan tijd om het voorlopige koopcontract te tekenen. Na het tekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen bedenktijd, waarin je zonder reden mag afzien van de koop. Hierna kun je de koop alleen nog ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden.
Sleuteloverdracht
Tot slot is het tijd voor de sleuteloverdracht en de ondertekening van de definitieve koopakte. Zodra je de sleutel hebt ontvangen, kun je eindelijk gaan genieten van jouw nieuwe woning.
Hulp van een aankoopmakelaar
Inmiddels ben je op de hoogte van de belangrijkste informatie over bieden op inschrijving. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om bij bieden op inschrijving de hulp in te schakelen van een ervaren makelaar, zoals bijvoorbeeld deze NVM makelaar nabij Maasbracht. Zij geven je graag advies over een reëel bod en bieden net dat ene stukje zekerheid in de onderhandelingen. Daarnaast weten zij ook vaak de beste tactieken om in te zetten bij het bieden op een huis. Wil je zelf al een paar biedingstactieken eigen maken? Lees dan zeker onze blog over de beste tactieken bij het bieden op een huis.