Ook wij weten dat er verschillende tactieken zijn, maar wat is nu de beste tactiek bij het bieden op een huis? In deze blog geven we een aantal tips over de beste manieren, zodat jij goed bent voorbereid op de biedingsstrijd en jouw droomhuis tegen een mooie prijs kunt binnenslepen. Jij bent namelijk al verkocht, nu het huis nog!
Hoeveel ga ik bieden op het huis – tactiek
Voordat je begint met bieden, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je maximaal voor het huis kunt en wilt uitgeven. Om jouw maximale biedingsbedrag vast te stellen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:
Hoeveel kan ik maximaal besteden?
Wat je maximaal kunt uitgeven aan een huis is afhankelijk van verschillende zaken, zoals de hoogte van je opgebouwde spaargeld, het maximale bedrag dat je kunt lenen bij de bank en de eventuele overwaarde op jouw huidige woning. Breng al deze zaken zo gedetailleerd mogelijk in kaart om het maximale bedrag uit te rekenen dat je aan een nieuw huis kunt besteden.
Wat is de woningwaarde?
Ten tweede is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de reële marktwaarde van het huis. De marktwaarde is afhankelijk van allerlei zaken waaronder het type woning, bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, de locatie en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.
Hoeveel ben ik bereid om uit te geven aan de woning?
Nu je weet hoeveel de woning waard is en wat jouw maximale budget is, moet je jezelf afvragen hoeveel je ook echt bereid bent om uit te geven aan de woning. De hoogte van de huisprijs bepaalt namelijk ook de hoogte van de hypotheeklasten die je in de toekomst elke maand zult moeten betalen. Wil je zo’n hoog bedrag wel missen en niet liever aan iets anders uitgeven?
Houd er ook rekening mee dat je uit jouw maximale budget voor het huis ook nog renovatie- of verbouwingskosten moet betalen. De hoognodige kosten van verbouwingen moet je dus aftrekken van het bedrag dat je maximaal kunt bieden op het huis. Bovenstaande zaken zijn al helemaal van belang zodra je gaat bieden op inschrijving. Wat dat precies inhoudt, kun je in onze andere blog over bieden op een woning lezen.
Tactiek om goed voor te bereiden alvorens te bieden
Nu je weet wat jouw absolute bovengrens is en wat de woning ongeveer waard is, raden we je aan om nog net wat extra achtergrondinformatie te achterhalen alvorens je start met bieden. Want wellicht staat de woning al een aantal maanden op de markt en hoef je helemaal niet zo hoog in te zetten.
Probeer zoveel mogelijk gegevens te verzamelen die jou een voordeel kunnen opleveren bij de onderhandelingen. Om welke reden wordt de woning verkocht? Komt er binnenkort een treinstation in de straat te liggen of heeft de bewoner last van drukke kinderen? Dan zal hij/zij wellicht eerder bereid zijn om te dalen in de prijs.
Als je juist merkt dat de bewoner nog niet zo’n haast heeft om het huis te verkopen of nog veel meer gegadigden heeft, dan weet je dat je met serieuze biedingen moet komen om de aandacht van de verkoper te trekken en behouden.
Beste tactiek om te bieden op een huis
Na de voorbereidingen is het tijd om te gaan onderhandelen. Maar hoe kun je dat bieden nu het beste aanpakken? We geven je een aantal tips over tactieken bij bieden op een huis:
Start met een reëel, maar niet te hoog openingsbod
Om überhaupt de kans te krijgen om de onderhandelingen aan te gaan, dien je een reëel openingsbod uit te brengen dat aantoont dat je serieuze interesse hebt. Dit bod dient altijd lager te zijn dan jouw maximale te besteden bedrag, zodat er voldoende ruimte overblijft voor onderhandelingen. Zodra de verkoper een tegenbod doet, dan zijn de onderhandelingen gestart.
Kom met duidelijke argumenten
Maak gelijk duidelijk dat je niet van plan bent om veel meer te betalen. Je kunt deze stelling bijvoorbeeld bekrachtigen door aan te geven dat jouw financiële situatie het simpelweg niet toelaat om meer te besteden. Zeg bijvoorbeeld (of het nu waar is of niet) dat je al aardig in de buurt zit van wat je maximaal te besteden hebt. Wijs ook op de gebreken van het huis of de zaken die je nog zult moeten aanpakken.
Laat niet te veel enthousiasme blijken
De verkoopmakelaar hoeft niet te weten dat je koste wat het kost het huis wilt en zal krijgen. Als de makelaar merkt dat je super enthousiast bent, dan zal hij/zij eerder geneigd zijn om de prijs op te drijven. Hij/zij weet dan namelijk al dat je bereid bent om een hoge prijs voor het huis af te leggen. Houd je emoties daarom getemperd en blijf te allen tijde zakelijk tijdens bezichtigingen en onderhandelingen. Heeft de makelaar al lang door dat je het huis graag wilt, dan kun je hem/haar nog verwarren door te vragen of hij/zij nog soortgelijke huizen te koop heeft staan.
Zorg voor een gunfactor
Ondanks dat je niet té enthousiast moet lijken, is het wel heel belangrijk dat je een goede indruk achterlaat. Wees dus gedurende het hele gesprek vriendelijk en respectvol. Laat bijvoorbeeld ook merken dat je jezelf wilt inzetten voor de buurt en dat je wellicht een leuk gezinnetje wilt stichten in het huis. Vertel wat jouw situatie uniek maakt en waarom het zo moeilijk is om (als starter of alleenstaande moeder) aan een leuke woning te komen. Het kan zomaar zijn dat de verkoper je het huis dan meer gunt.
Reageer niet te snel
Wees geduldig en reageer niet gelijk op een tegenaanbod. Dit is voor de makelaar en verkoper namelijk een teken dat je het huis heel graag wilt. Keep it cool door er bijvoorbeeld een dagje over heen te laten gaan. Op deze manier ben je veel minder makkelijk te lezen.
Kom gelijk in actie als het bod geaccepteerd is
Is er een mooie deal bereikt? Laat er dan geen gras over groeien en schud gelijk de hand erop. Bevestig de prijs en de overige voorwaarden door een mailtje te (laten) sturen naar de verkoopmakelaar, zodat hier geen misverstanden meer over kunnen ontstaan. Vervolgens is het tijd om de financiering te regelen en eventueel een bouwkundig rapport op te laten stellen. Hoe sneller je alles geregeld heeft, hoe sneller het huis van jou is!
Schakel de hulp in van een makelaar
Is onderhandelen niks voor jou en laat je dit liever over aan een makelaar die de beste deal voor jou kan regelen? Neem dan zeker contact op met een makelaar. Door het hele land zijn gespecialiseerde makelaars te vinden. Zo kan deze makelaardij in Maastricht jou helpen met het bieden op een woning in het prachtige Maastricht en omstreken en stiekem is dit toch de allerbeste tactiek bij het bieden op een huis.