Nederland wordt steeds duurzamer en dit komt mede, doordat veel mensen zonnepanelen laten installeren door een professionele zonnepanelen installateur. Zonnepanelen zijn immers een milieubewuste vorm van energie, je bespaart ermee op je rekening en de panelen verhogen de waarde van je huis. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen. Om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Deze blog zal dieper op deze factoren in gaan.
Dakoppervlakte
Je hebt voldoende ruimte op je dak nodig om voldoende zonnepanelen te kunnen plaatsen. De exacte ruimte die je nodig hebt, hangt af van het energieverbruik van je huishouden en het vermogen van de zonnepanelen. Een professionele zonnepaneleninstallateur kan je helpen om de juiste hoeveelheid panelen te bepalen op basis van je behoeften en de beschikbare ruimte.
Hellingshoek
De hellingshoek van je dak heeft ook invloed op de prestaties van zonnepanelen. In Nederland is een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden ideaal, omdat dit de beste opbrengst oplevert gedurende het hele jaar. Als je dak een andere hellingshoek heeft, kan het echter nog steeds geschikt zijn. Zelfs met een percentage tussen de 15% en 55% haal je nog ruim voldoende rendement uit je panelen.
Oriëntatie
De oriëntatie van je dak ten opzichte van de zon is een cruciale factor. Over het algemeen presteren zonnepanelen het beste, wanneer ze naar het zuiden gericht zijn. Een zuidelijke oriëntatie zorgt voor maximale blootstelling aan zonlicht gedurende de dag. Als je dak naar het oosten of westen is gericht, kan dit nog steeds geschikt zijn, maar de opbrengst kan iets lager zijn.
Schaduwvorming dak
Het is belangrijk dat er geen obstakels zijn die de zonnestralen blokkeren en de prestaties van de zonnepanelen verminderen. Denk aan bomen, gebouwen of andere objecten die schaduw op je dak kunnen werpen. Schaduwvorming kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dak voldoende zonlicht ontvangt.
Ik heb een plat dak
Hoewel zonnepanelen op platte daken kunnen worden geïnstalleerd, zijn er enkele vereisten waarmee rekening moet worden gehouden:
- Het platte dak moet voldoende draagvermogen hebben om het extra gewicht van de zonnepanelen en het montagesysteem te kunnen dragen.
- Het materiaal van het platte dak is ook belangrijk. Zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op daken met bitumen, EPDM, PVC of andere geschikte dakbedekkingen.
- Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de oriëntatie en hellingshoek van de panelen cruciaal voor maximale energieopbrengst. Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar om de zonnepanelen in de optimale positie te plaatsen.
Welke dakbedekking?
Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten dakbedekking worden geïnstalleerd, zoals dakpannen, bitumen (niet op schuine bitumen daken) of EPDM. Zorg ervoor dat je dakbedekking geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Op bijvoorbeeld rieten, zinken en sedum daken kan een professionele zonnepanelen installateur lastig zonnepanelen installeren. Zonnepanelen kunnen zelfs op een tuinhuisje geplaatst worden. Lees hier meer over de voor- en nadelen hiervan.
Hoe ligt mijn dak erbij?
Zonnepanelen hebben een bepaald gewicht en het dak moet voldoende draagkracht hebben om het gewicht van de panelen en het montagesysteem te kunnen dragen. Een dakinspectie kan eventuele problemen aan het licht brengen, zoals daklekkage, beschadigde dakbedekking of verouderde dakconstructie. Deze problemen moeten worden opgelost, voordat je zonnepanelen installeert. Zonnepanelen hebben een aanzienlijk gewicht, dus het is daarom ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je dakconstructie sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Een dakconstructie die niet sterk genoeg is, kan bezwijken onder het gewicht van de zonnepanelen, wat leidt tot ernstige schade. Laat daarom vooraf een professionele zonnepanelen installateur uw dak ook controleren. Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Overweeg dan eens mobiele zonnepanelen. Lees in deze blog meer over mobiele zonnepanelen.