Ben je van plan om een zonne-energiesysteem te installeren en vraag je je af hoeveel omvormers je nodig hebt? Het kiezen van de juiste hoeveelheid en het type omvormers is cruciaal voor de efficiëntie en effectiviteit van je zonne-energiesysteem. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten om een weloverwogen beslissing te nemen en het maximale uit je zonne-energie te halen!
Wat zijn omvormers?
Omvormers zijn onmisbare helden van je zonne-energiesysteem. Ze zetten de gelijkstroom (DC) die die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden door je huishoudelijke apparaten. Zonder omvormers zou de zonne-energie die je opwekt nutteloos zijn voor je huis. Dankzij deze slimme apparaten kun je echt profiteren van de kracht van de zon.
Omvormers in combinatie met zonnepanelen zorgen ervoor dat je duurzamer kunt wonen. Naast zonnepanelen zijn er nog andere mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Lees hier hoe je duurzamer kunt gaan wonen.
Hoe bepaal je het aantal omvormers voor je systeem?
Om het aantal omvormers te bepalen, moet je rekening houden met de totale capaciteit van je zonnepanelen, de verwachte energieproductie en je huishoudelijke energieverbruik. Vaak wordt een energieadviseur geraadpleegd om een nauwkeurige berekening te maken.
Zonnnepanalen kunnen alleen gemonteerd worden op stevige daken die in goede staat zijn. Lees hier meer over de verschillende soorten daken.
Voorbeeld
Het kiezen van de juiste omvormer hangt af van het vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Voor het beste rendement kies je een omvormer die tussen 70% en 110% van het totale vermogen aankan. Concreet betekent dit dat als je zonnepaneleninstallatie een vermogen van 5 kWp heeft (ongeveer 12 panelen), je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 3,6 kVA en 5,5 kVA
Het belang van omvormers in een zonne-energiesysteem
De werking van omvormers spelen een belangrijke rol in de conversie van energie. Ze zorgen ervoor dat de energie die je zonnepanelen opwekken efficiënt worden omgezet in bruikbare stroom. Bovendien houden ze in een oogje in het zeil en optimaliseren ze de prestaties van je zonne-energiesysteem. Dankzij omvormers haal je het maximale uit je zonnepanelen.
Hoe werkt een omvormer?
Zonder te veel technische termen uit te leggen, weren omvormers als volgt: ze zetten de stroom die je zonnepanelen opwekken om in stroom die je in je huis kunt gebruiken. Met behulp van slimme technologieën zoals handgeleiders of transistors zorgen omvormers ervoor dat de stroom de juiste frequentie en spanning krijgt.
Verschillende soorten omvormers
Er zijn verschillende soorten omvormers met elk hun eigen toepassingen. Of je nu een eenvoudige oplossing zoekt of juist de nieuwste technologie wilt benutten, er is altijd een omvormer die bij jouw situatie past. Hieronder bespreken we verschillende soorten omvormers en wat elk type te bieden heeft.
String omvormers
String omvormers zijn de meest traditionele en gebruikelijke omvormers. Ze verbinden een reeks zonnepanelen (een string) aan één omvormer. Deze soort omvormer is kosteneffectief en eenvoudig te installeren.
Micro-omvormers
Micro-omvormers worden direct aan individuele zonnepanelen bevestigd, wat betekent dat elk paneel zijn eigen omvormer heeft. Dit verhoogt de efficiëntie van je zonnepanelen, vooral in situaties waar schaduw een probleem kan zijn.
Power optimizers
Power optimizers werken samen met string omvormers om de prestaties van elk individueel paneel te optimaliseren. Ze zijn dus een tussenoplossing tussen string en micro-omvormers.
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van omvormers
Een veelgemaakte fout is het onderschatten van de benodigde capaciteit van je omvormers. Dit kan leiden tot inefficiënte energieconversie en hogere kosten op de lange termijn. Om deze fout te voorkomen, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Stap één heb je al genomen: je bent hier en raadpleegt Google. Andere slimme stappen zijn het winnen van advies bij professionals en het zorgvuldig overwegen van je huidige en toekomstige energiebehoeften. Met deze aanpak zorg je ervoor dat je het meeste uit je zonne-energiesysteem haalt.
Onderhoud tips voor een langere levensduur
Regelmatig onderhoud is essentieel voor de optimale werking van je omvormers. Dit omvat het schoonmaken van ventilatoren, controleren van de bedrading en het monitoren van de systeemprestaties via een monitoring-app of platform.
We hopen dat je nu een beter inzicht hebt in de hoeveelheid omvormers die je nodig hebt en hun belang voor efficiënt werkend zonne-energiesysteem. Door weloverwogen keuzes te maken en regelmatig onderhoud te plegen, kun je de prestaties van je zonnepanelen optimaliseren en je investering in duurzame energie maximaal benutten.
Omvormers zorgen samen met zonnepanelen voor een upgrade in je huis. Airco is ook een optie om je huid een upgrade te geven. Lees hier meer over airco.