Nederland staat bekend om haar vergrijzing en toenemende zorgvraag. Door de jaren heen hebben mensen steeds meer aandoeningen waarvoor zorg essentieel is. Daarnaast is er steeds meer vraag naar de mantelzorg, aangezien ouderen vaker zelfstandig en alleen wonen. Vaak wonen de kinderen echter niet meer in de buurt. Daarom neemt de vraag toe naar de zogeheten kangoeroewoningen. In deze blog leggen we uit wat de kangoeroewoning is, of die wellicht geschikt is voor jou en waar je op moet letten wanneer je hiervoor kiest.
De kangoeroewoning
In Scandinavië weten ze al bijna niet anders: de kangoeroewoning is de manier om verschillende generaties onder één te dak te brengen. Tegenwoordig zien we het ook steeds vaken in Nederland en omgeving. Het is een woning waar meerdere gezinnen dezelfde voordeur delen, gescheiden leven én elkaar toch via de binnenkant kunnen bereiken. Deze situatie zorgt gelijk voor een soepel verloop van de sleuteloverdracht en minder gedoe op de starter op de huizenmarkt. Het blijkt namelijk dat jongeren steeds eerder op zichzelf gaan wonen, ondanks de enorme prijsgroei.
In de meeste gevallen nemen twee generaties de beslissingen samen te wonen, met zorg als voornaamst uitgangspunt. Dus wanneer je opa of oma zorg vereist, weten zij dat je in een mum van tijd dat je aanwezig bent. Of wanneer er kleinere kinderen in het spel zijn, is daar ook gelijk een oppas voor geregeld. We zijn ons steeds meer bewust dat zorg het meest efficiënt wordt verleend door je naasten.
De mantelzorgwoning
Verwar dit niet met een mantelzorgwoning, in dat geval wordt er een zelfstandige wooneenheid aan of bij je woning geplaatst. Op wiens grond de woning wordt geplaatst, wordt ook de eigenaar van de mantelzorgwoning. Dus wordt de woning in jouw tuin geplaatst, dan ben jij daar ook de eigenaar van.
Kangoeroewoning | Mantelzorgwoning |
Oplossing voor de lange termijn | Tijdelijke woonoplossing |
Ten kostte van privacy | Minimale impact op privacy |
Genoeg ruimte nodig voor uitbouw of aanpassingen | Genoeg ruimte nodig voor wooneenheid op je erf |
De vereisten
Kies je voor een kangoeroewoning, dan heb je maar één hypotheek nodig. De eigenaren tekenen gezamenlijk voor de lening en de gezinnen kopen het eigendom in mede-eigendom.
Volgens de gemeente is het echter niet de bedoeling dat de kangoeroewoning wordt gebruikt voor studenten, arbeidsmigranten of recreanten. Dus informeer bij jouw gemeente over de geldende voorwaarden, aangezien dit van stad tot stad kan verschillen. Het is wel toegestaan als twee bevriende stellen samen willen wonen in geval van enige zorgbehoeften. Maak een plan van aanpak klaar voor de gemeente zodra je een hypotheekaanvraag indient. Informeer of jouw bank de zogenaamde ‘kangoeroe-hypotheek’ aanbiedt, aangezien dit nog relatief kleinschalig is in Nederland.
Is de kangoeroewoning geschikt voor jou?
Het aantal ouderen dat op zichzelf wil blijven wonen, neemt als maar toe. En voor een starter wordt het steeds lastiger om een iets geschikts te vinden op de huizenmarkt. In zo’n situatie is het ideaal als twee partijen elkaar kunnen ondersteunen in een moeilijke tijd. Samen kunnen jullie kiezen een kangoeroewoning te kopen, huren, laten bouwen of huidige woning te laten ombouwen tot een kangoeroewoning. Informeer bij je jouw gemeente over eventuele subsidie kosten. De bouwkosten betaal je zelf, maar wellicht zou de woningaanpassing vergoed kunnen worden. Zoals wanneer je bijvoorbeeld de woning rolstoelgeschikt maken. Probeer dus zo efficiënt mogelijk de ruimte om te bouwen.
Realiseer wel wat je te wachten staat en kies er alleen voor als je bij voorbaat al een prima band met elkaar hebt. Bespreek de verwachtingen met elkaar, zodat je min of meer op een lijn zit. Dit is niet alleen belangrijk voor de zorg, maar ook voor de financiën. Hoe zie je de toekomst voor je? Stel het is geen ideale situatie, ben je dan in staat de woning te verkopen of anders te gebruiken? Neem je liever een tussen stap? Wellicht is dan de eerder benoemde mantelzorgwoning iets voor jou.
De voordelen
- Snel en gemakkelijk voor elkaar klaarstaan
- Alleen, maar toch samen
- Deel de kosten
- Tijd besparen; tijd is geld
- (Sociaal) vangnet voor de senioren
- Betere toegankelijkheid voor de starters op de huizenmarkt
De nadelen
- Wellicht worden jullie fiscale partners (invloed op je zorgtoeslag, huurtoeslag, kindertoeslag)
- Kosten voor het (om)bouwen
- Vergunning aanvragen
- Kan ten kostte gaan van de privacy
Vond je dit nu een interessant artikel? Lees dan ook hoe je een harmonieuze woonomgeving kunt creëren!