Ongedierte: het woord alleen al geeft je rillingen. Of het nu gaat om muizen die over de vloer kruipen, wespen die onze zomermiddagen verstoren of slakken die genieten van onze tuinplanten, we willen ze liever weg houden. En hoewel het soms lijkt alsof deze kleine indringers de overhand hebben, zijn er gelukkig preventieve maatregelen die we kunnen nemen. In deze blog lees je alles over ongedierte. Daarnaast geven we je tips om ongedierte in je huis en tuin te voorkomen. En uiteraard vertellen we wat je kunt doen als je helaas al last hebt van ongedierte.
Wat is ongedierte?
Ongedierte zijn dieren of insecten die als hinderlijk of schadelijk worden beschouwd. Dit komt vooral doordat ze schade aanbrengen aan gewassen, voorraden of bezittingen. Daarnaast kunnen ze een gezondheidsrisico voor mensen vormen. Sommige van deze wezens spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Toch worden ze een probleem als ze in grote aantallen in onze woonruimtes en tuinen komen. Op dat moment spreken we van ongedierte en krijg je ze vaak niet zomaar weg.
Tips voor het voorkomen van ongedierte in je huis
Wanneer je bang bent voor ongedierte in je huis, zijn er gelukkig een aantal maatregelen die je kunt nemen. Zo voorkom je dat ongedierte jouw huis aantrekkelijk vindt. Door je huis goed te onderhouden, voorkom je ongedierte. Denk onder andere hier aan:
- Goede hygiëne: een schone woning is minder aantrekkelijk voor ongedierte. Zorg ervoor dat etensresten altijd worden opgeruimd, vuilnisbakken regelmatig worden geleegd en voedsel in goed afgesloten verpakkingen wordt bewaard.
- Dicht alle gaten en kieren: kleine openingen zijn de perfecte toegangspoorten voor ongedierte. Controleer je woning op gaten en kieren en dicht ze met behulp van kit, gaas of staalwol.
- Vermijd stilstaand water: muggen leggen graag hun eitjes in stilstaand water. Zorg er dus voor dat er geen water in bakken of potten blijft staan.
- Regelmatig ventileren: veel soorten ongedierte houden van vochtige plekken. Door je huis regelmatig te ventileren verminder je de vochtigheid en daarmee de aantrekkelijkheid voor ongedierte.
- Bewaar vuilnis goed: bewaar afval in goed afgesloten bakken en zet deze niet te dicht bij de ingang van je huis.
Tips voor het voorkomen van ongedierte in je tuin
Ongedierte komt meestal vanuit de tuin. Het is dan ook goed om ook ongedierte in je tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Dan is er ook een kleinere kans dat ze je huis in gaan. Het beste doe je dit door je tuin perfect te onderhouden, maar dat is niet altijd mogelijk. Dit zijn maatregelen die je in elk geval kunt nemen:
- Natuurlijke vijanden: maak je tuin aantrekkelijk voor vogels en egels. Deze natuurlijke vijanden eten graag ongedierte zoals slakken en insecten.
- Composthoop op de juiste plek: plaats je composthoop op een plek waar het goed kan ventileren. Hierdoor zal het minder snel een broedplaats worden voor ongedierte.
- Ruim bladeren en takken op: zorg dat bladeren en takken die van de bomen vallen zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe je dit niet, dan kan het ongedierte aantrekken zodra het begint te rotten.
- Gebruik geurende planten: sommige planten, zoals lavendel en munt, weren bepaalde soorten ongedierte. Overweeg om deze in je tuin te planten.
- Regelmatige controle: check regelmatig je planten en bomen op tekenen van ongedierte. Vroegtijdige ontdekking kan een grote plaag voorkomen.
Wat te doen als er toch ongedierte in je huis of tuin zit?
Mocht je ondanks je preventieve inspanningen toch te maken krijgen met ongedierte, raak dan niet in paniek. Begin met het identificeren van het type ongedierte. Hierdoor kun je gerichte maatregelen nemen. Overweeg de hulp van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf als het probleem te groot wordt. Zij hebben de kennis en tools om het probleem effectief aan te pakken zonder schade aan te richten aan je woning of tuin. Of probeer het zelfs met bestrijdingsmiddelen. Bekijk hier ongedierte bestrijdingsmiddelen.
Het voorkomen van ongedierte in huis en tuin vereist in elk geval constante waakzaamheid en regelmatige inspanningen. Met de juiste kennis en een proactieve aanpak kun je veelvoorkomende plagen weg houden en genieten van een ongediertevrije leefomgeving. Succes!