Het bewaren van wijn is een kunst. Zowel voor beginnende wijnliefhebbers als voor ervaren connaisseurs, het juist opslaan van je flessen wijn is belangrijk. Een goede wijnopslag kan ervoor zorgen dat de wijnen hun smaak kunnen houden en zelfs kunnen verbeteren na een tijd. Door ideale omstandigheden te combineren met praktische oplossingen, leggen wij je uit hoe je dit het beste kunt doen. Hoe jij dit het beste kunt doen? In deze blog duiken wij hier dieper in!
Factoren bij het bewaren van wijn thuis
Een goede opslag kan je wijn beschermen tegen de factoren die de smaak negatief kunnen beïnvloeden. Hierbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. Te hoge temperaturen kunnen namelijk het verouderingsproces versnellen en te lage temperatuur kan de ontwikkeling remmen.
De conditie van de kurk kan beïnvloed worden door luchtvochtigheid. Door droge lucht kan de kurk van een fles krimpen, wat lucht binnenlaat en de wijn doet oxideren. Licht is nog een voorbeeld van deze factoren. Uv-straling kan binnen wijn chemische reacties laten voorkomen die de smaak aantasten. Dit is ook de reden dat kwaliteit wijnen vaak in donkere flessen verpakt worden.
Door het creëren van een rustige plek in huis, kun je op gemak genieten van je collectie wijn. Of dit nu zorgt voor stressvermindering, kalmering of een verhoging in je creativiteit, een rustige plek in huis kan veel voordelen met zich mee brengen. Wil je meer weten over het creëren van een rustige plek in huis? Lees dan nu onze blog erover!
Door rekening te houden met deze factoren, kun je een perfecte omgeving creëren voor de rijping van je wijnen.
De beste omstandigheden voor de opslag
De ideale temperatuur om je wijn op te slaan ligt tussen de 10° en 15° C. Grotere schommelingen in temperatuur kunnen de wijn beschadigen. Bovendien is het goed voor de wijn als de luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Hierdoor voorkom je het krimpen van de kurk en mogelijke schimmelvorming.
Het beschermen van je flessen tegen direct zonlicht of fel kunstlicht kan voorkomen dat uv-stralen de kwaliteit van je wijn aantasten. Tot slot is het slim om je wijn te beschermen tegen trillingen. Deze kunnen namelijk het natuurlijke rijpingsproces van je wijn aantasten.
Oplossingen voor je thuisopslag
Een professionele wijnkelder is niet nodig om je wijn goed te bewaren. Er zijn ook praktische oplossingen voor mensen die hun wijn gewoon willen bewaren thuis. Je kunt op veel leuke en verschillende manieren je wijnflessen binnenshuis kwijt. Bijvoorbeeld in houten kistjes of een vintage drankkar. Er zijn nog veel meer leuke manieren om je drankflessen thuis neer te zetten!
Een wijnrek is een makkelijke optie voor kleinere collecties. Door deze is koele en donkere ruimtes te plaatsen, zoals een kelderkast, kun je je wijn goed beschermen.
Meer serieuze verzamelaars zijn misschien geïnteresseerd in wijnkoelers. Dankzij wijnkoelers hoef je je geen zorgen meer te maken over luchtvochtigheid en temperatuur. De temperatuur én luchtvochtigheid kunnen makkelijk door de wijnkoeler zelf gereguleerd worden.
Veelvoorkomende fouten
Er worden vaak onbewuste fouten begaan bij het bewaren van collecties wijn. Denk hier aan de opslag in te warme ruimtes, zoals een keuken of in de buurt van verwarmingsbuizen. Dit geldt ook andersom, bij een te koude ruimte zoals koelkasten is het langdurig bewaren van wijn ook niet ideaal.
Door flessen rechtop te zetten, kunnen kurken worden uitgedroogd. Hierdoor kan er lucht bijkomen wat de wijn kan aantasten. Door het niet regelmatig controleren kunnen problemen onopgemerkt blijven tot het te laat is.
Tips voor langdurig thuis wijn bewaren
Voor het langdurig opslaan van flessen wijn is het slim om deze horizontaal te bewaren. Hierdoor blijft de kurk vochtig én sluit hij de fles beter af. Rotatie van je voorraad is ook een belangrijk aandachtspunt. Je kunt overwegen om elke paar weken nieuwe wijnen toe te voegen aan je opslag. Hierdoor kun je je collectie gevarieerd houden. Bovendien is het slim om de conditie van je flessen te controleren. Bijvoorbeeld mogelijke lekkages, het omhoog komen van de kurk of veranderingen in kleur. Dit zijn aanwijzingen van problemen met de opslag of de kwaliteit van de wijn.
Het is handig om te onthouden dat de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, bescherming tegen licht en trillingen cruciaal zijn voor het goed bewaren van je wijn. Met je juiste aanpak kun je optimaal genieten van je wijnen, of je nu een beginner of echte connaisseur bent.